sunnuntai 15. tammikuuta 2012

sarjakuva-analyysi

Luin sarjakuva-albumin nimeltä Viivi ja Wagner, Ei Banaanin Kuoria Parerikoriin! Sen on kirjoittanut Jussi "Juba" Tuomola ja se julkaistiin vuonna 2000. Tuomola on kirjoittanut myös muita sarjakuvia kuten Les Tavattomat, Pate Patonki ja Vauhti-Virtanen. Ei Banaanin Kuoria Paperikoriin! on strippisarjakuva.

Albumi koostuu stripeistä, joten varsinaista juonta ei ole. Stripeissä käsitellään arkipäivän asioita, kuten parisuhdetta, humoristisella tavalla. Joskus esiintyy myös surrealistia piirteitä.

Viivi on valveutunut ja huolehtiva nuori opiskelija nainen, jolle tärkeitä asioita ovat mm. eläinten oikeudet ja hän on kasvissyöjä. Wagner on sika, jota ei kauheasti kiinnosta Viivin vakavat asiat. Hän keskittyy mielummin piereskelyyn, oluen juontiin ja sohvalla makoiluun. Viivin ja Wagnerin arvomaailmat ovat siis melko erilaisia.

Stripit voivat sijoittua oikeastaan mihin vain kuten kadulle tai ruokakauppaan, mutta usein kuitenkin heidän kerrostalo asuntonsa on pää miljöö. Kuvitus on yleensä aika yksipuolista, monesti vain esimerkiksi ruokapöytä tai sohva on ainoa asia, mitä kuvissa näkyy.

Albumissa on vastakkain kaksi hyvin erilaista arvomaailmaa, niinkuin aikaisemmin jo kerroin. Viivi on sivistynyt ja terveellisesti syövä hoikka nainen ja Wagner on hieman pullea epäterveellisesti syövä ja epäsivistynyt sika, joka kuvaa ehkä hieman stereotyyppisesti tavallista suomalaista miestä.

Albumin kuvat ovat käsin piirrettyjä ja mustavalkoisia. Ne ovat kyllä suhteellisen selkeitä, mutta pelkistettyjä. Tehokeinoja ei myöskään ole käytetty juuri lainkaan.

Tekstillä on tässä albumissa tärkeä rooli. Jutut etenevät puhekuplien avulla, siten että teksti selittää kuvaa, joten lukutaidottoman olisi vaikea ymmärtää kuvaruutuja. Teksti viittaa yleensä siihen mitä kuvassa tapahtuu, joka johtunee siitä että albumi koostuu stripeistä.

Olen lukenut Viivi ja Wagner strippejä hesarista. Huomasin että ne ovat hauskoja ja että niissä käsitellään arkisia asioita humoristisesti, joten päätin valita tämän albumin analysoitavaksi.

1 kommentti:

  1. Esittelet albumin arvomaailmaa hyvin. Ota stripeistä pari esimerkkiä, jotka valaisevat päähenkilöiden käsityksiä. Samalla ne avaisivat sarjan huumorin laatua. Sitä voisit analysoida vielä tarkemminkin. Myös sarjakuvan surrealistisuuden tarkempi esittely olisi kiinnostavaa.

    (Käypä vähän läpi yhdyssanasääntöjä.)

    VastaaPoista